Rozczyn: 1 litr ciepłej wody,
6 dag drożdży,
1 łyżka miodu,
0.5 kg m±ki żytniej razowej
Przygotowanie: - wymieszać dokładnie i odstawić na 8 godz. do
wyro¶nięcia.
Do rozczynu dosypać łyżkę soli, sezamu lub innych nasion.
Ciasto: 1 kg m±ki pszennej razowej,
100 g oleju,
Przygotowanie: Dodać m±kę i olej,
wymieszać i posypać m±ka i odstawić do wyro¶nięcia.
Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoj± objęto¶ć,
wyłożyć na stół i uformować dwa bochenki chleba.
Blaszkę po wysmarowaniu masłem można posypać otrębami pszennymi.
Włożyć do w±skich blaszek, przykryć sćiereczk± i odstawić do wyro¶nięcia,
chleb posypać makiem.
Piekarnik nagrzać do 250˚C,
wstawić blaszki z chlebem,
po 10 min. temperaturę zmniejszyć na 180˚C.
Piec około 1 godz. |